Interviews

DJ Chosenfew

LeeuW 20-02-2002
Wie ken hem niet eigenlijk, die 30 jaar oude top-dj uit de Amsterdamse Bijlmer, geboren in het Groningse Winschoten. Hij draait al heel wat jaren mee en draait nog steeds op feesten over de gehele wereld. Speciaal voor jullie ben ik deze DJ gaan interviewen.

Wanneer ben je begonnen met draaien?

Ik ben begonnen in '88/'89, toen nog met Drum & Bass. Ik ben eind '91 begonnen met het draaien van hardcore, dus eigenlijk al vanaf het begin van de hardcorescene, toen iedereen nog samen alles deed zoals techno en hardcore Er waren nog geen hokjes waarin je werd geplaatst, dus dat was een supertijd!

Waar draaide je zoal in die begintijd?

Ik draaide in een kleine club op de Wallen in Amsterdam en daar heb ik een publiek opgebouwd en daarna kwam ik op de oude illegale Multigroove's terecht, dat was mijn eerste uitdaging! Daar heb ik zelfs nog beter gedraaid dan DJ Dano en The Prophet! Dat was natuurlijk super!!!!

Waarom ben je overgestapt naar de hardcore?

Dat kwam door vrienden in de Bijlmer waar ik nog steeds woon, die hadden draaitafels staan en ik hoorde dus alleen drum & bass, totdat op een dag iemand van die gasten vroeg of ik meeging naar een feest waar ze house draaide, ik was er niet echt van overtuigd dat ik dat leuk zou vinden, maar eenmaal daar dacht ik: DAT KAN IK OOK MAKEN! En ik zag hoe de mensen uit hun dak gingen, dus dat was de reden dat ik dat ook maar ging maken! En nooit meer mee gestopt :)

Wat is het mooiste feest waar je ooit gedraaid hebt?

Dat moet wezen Magic Mountain in Zwitserland! ik moest met een ski lift naar boven, mijn platen koffer in een aparte skilift en ik erachter aan, dus boven de wolken in de Zwitserse alpen! Dat was zonder woorden het gekste wat ik heb meegemaakt en natuurlijk Los Angeles en Moskou!

Hoe is de hardcorescène in landen als Rusland en Amerika?

Die zijn ongelofelijk, je zou het niet geloven, maar in Los Angeles stond ik voor 40.000 man te draaien die helemaal gek werden (ik wordt daar HOMEBOY genoemd, omdat ik heb uitgelegd waar ik vandaan kom) dat was wel lachen. En Moskou was ook te gek, ik kon daar stagediven, ik werd zelfs opgevangen en m'n kleren werden van m'n lijf gescheurd! Echt z'n Michael Jackson gevoel :-) Je wordt aangekeken als een soort super ster! Dat maakt het helemaal leuk, ik maak daar geen misbruik van, in plaats daarvan ga ik lekker ouwehoeren met die mensen en dan zien ze je anders, zoals een vriend!

In welk land draai je het liefst?

Ik draai natuurlijk het liefst in Nederland, maar ik vind dat daar ze strengere maatregelen moeten nemen. Vooral met die herrie schoppers met hun rechter handje in de lucht, ik ben er niet op tegen, maar doe dat ergens anders en niet op een feest! We moeten allemaal ff ons agressie kwijt, maar niet op die manier. Voor de rest geef ik de voorkeur aan Italië, LA en Moskou.

Wat vind je van het drugsgebruik op de feesten?

Ehmz tja, dat zal nooit veranderen, ik heb mensen gezien die 14 zijn, schuimbekkend op de vloer en dat is geen leuk gezicht. Ik heb zelf ook drugs gebruikt zoals coke , pep, en pillen. Ik ben er gelukkig vanaf, want het schiet niet op. Het kon mij eigenlijk niks meer schelen, omdat ze het toch wel gebruiken. Ik vind dat ze een beter deurbeleid moeten voeren, ik heb zelf gezien dat security drugs afpakte en zelf weer verkochten op feesten, dat is gewoon te gek voor woorden en dan nog een piek vragen als je naar buiten gaat!

Heb je het wel eens meegemaakt dat er iemand overleed op een feest?

Nee gelukkig niet, ik was wel op een feest waar iemand dood was gegaan en als het goed is heb ik die persoon nog gezien en hoorde het de dag erna, dat was in Amstelveen in een sporthal en dat is niet leuk om te horen!

Hoe zit het met de rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam?

Ik heb heel wat gekke dingen gedaan, maar dat kwam door de competitie tussen DJ's en producers en dat ging niet over voetbal. Ik wou laten horen dat Amsterdam ook hard was net als de rest van het land! Ik kan gewoon in Rotterdam draaien wanneer ik wil en wordt daar ook gerespecteerd en dat vind ik echt cool! Ik vind dat wij als Nederlanders samen alles groots moeten aanpakken, en niet die haat tussen Rotterdam en Amsterdam, we leven tenminste samen in 1 mooi ontwikkeld land!

Denk je dat er weer tijden gaan komen dat er geregeld grote feesten komen met soms tienduizenden bezoekers?

De hardcore komt terug, de mensen ook, ik ben er van overtuigd dat er weer grote evenementen komen, alleen die gemeentes zijn dwars, maar dat komt waarschijnlijk omdat die lui zelf kids hebben en bang zijn dat hun kinderen ook drugs gaan gebruiken! Maar de hardcore komt terug! dat is 1 ding wat zeker is! Het gaat eigenelijk nergens over, ga maar eens naar het Leidseplein in Amsterdam, daar wordt nog meer gebruikt dan op een megaparty als je het even anders bekijkt. Trancefeesten lijken rustig en vredig maar als je die mensen ziet, die hebben nog grotere ogen dan op een hardcore feest! Het is belachelijk!

Wanneer ben je begonnen met het maken van hardcore?

Ik begon in 91 met hardcore maken, daarna heb ik wel 100 demobandjes gestuurd naar platen maatschappijen. Niemand belde terug, totdat Fred Berkhout me belde van Mokum Records die dat net had opgericht samen met DJ Dano en The Prophet. Ik moest een plaat maken die Rotterdam zou overtreffen. Dat is me ook gelukt terwijl ik nog brommer koerier was :-) En de track freedom (mokum 3) stond binnen een week in de dance hitlijsten! Dus ik heb toch iets bereikt met me eerste plaat schrok er zelfs van en m'n ouders trots! Niet te geloven! Dat was een mooi moment!

En je beste plaat?

Name of the DJ, die wordt nog steeds gedraaid en ik vind dat ik daar een award voor verdient had, maar vriendjes politiek hè. Zonder meer het meest gedraaide nummer ooit en nog steeds.

Wie vind je buiten jezelf de beste hardcore DJ?

Mijn voorbeeld is altijd Buzz Fuzz geweest, het is een goeie gozer! M'n pa kent hem zelfs nog beter dan mij

Als ik zeg ID&T, wat zeg jij dan?

ID&Tievus! Ik heb ooit een contract voor me neus gekregen van hun met de inhoud: 6%, terwijl ik 16% kreeg bij mokum, daar hoef ik toch niks meer bij te voegen!?

Wat kunnen we nog van je verwachten?

Ik ga binnenkort een pol openen op housenation.nl en daarin ga ik vragen wat de hardcore liefhebber willen als sound! Dus daarna ga ik een plaat maken met de meeste antwoorden, dat lijkt ingewikkeld maar ik tel alles bij elkaar op en maak met de voorkeuren een plaat daarvan ,en ik ga samen met DJ Remsy (voormalig party animal) een nieuw label uitbrengen die de ouderwetse hardcore gaat uitbrengen! We hebben al 10 to 20 releases liggen! Dus ik zeg maar: hardcore 4 ever!