Illegal Vibes: Nog 1 keer in Harlingen!

In het jaar 2000 is er een nieuw fenomeen geboren. Het toen nog onbekende concept Illegal Vibes zag voor het eerst het levenslicht in een dorpje waar zelfs de meeste friezen niet van hadden gehoord. Allingawier is een dorpje dat ligt onder de rook van Bolsward en telt ongeveer 200 inwoners. Op de bewuste nacht van 14 oktober 2000 zou dit voor één maal (zo bleek later na veel gemeentelijke gronden) het decor zijn van een uniek underground feest Illegal Vibes. De koeien moesten ruimte maken voor dingen als: barren, podia’s, een trap naar de hooizolder en een auto wrak als dj booth!

Illegal Vibes bleek een schot in de roos en werd die nacht door zo’n kleine 1000 mensen bezocht! Er was deze avond een uiteenlopende combinatie van house stylen te horen, en dat is altijd één van de speerpunten gebleven. Als gezegd kon het concept daar niet nogmaals plaatsvinden, en dus begon de speurtocht. Het moest voor de organisatie aan een heel eisen pakket voldoen. Geen doorsnee club/café, een ander soort omgeving, en een niet allerdaags decor.

In 2001 werd deze locatie gevonden. Het toen net nieuw gebouwde clubhuis van de Hells Angels Northcoast. Deze bleek meer dan gemiddeld over de wensen van de organisatie te beschikken maar bracht tevens een risico met zich mee. Immers, dit is geen standaard plek waar je een dergelijk feest zult verwachten, hoe zullen de bezoekers dit ervaren? Het bleek een voltreffer te zijn!

In de bijna 8 jaar die daar op volgden is Illegal Vibes tot een landelijk bekend concept uitgegroeid met een groot aantal uitverkochte edities. We hebben even wat getallen op een rijtje gezet:

- 14500 foto’s zijn er ongeveer in omloop van Illegal Vibes
- 322 nationale en internationale dj’s hebben act de precance gegeven
- 253 uur is er gefeest op Industrieterrein Oostpoort in Harlingen
- 23 edities zijn er geweest met de meest uiteenlopende thema’s
- 13 keer was het uitverkocht!
- 5 uren is ongeveer het gemiddelde van de tijd dat de optredende artiesten bleven hangen om te feesten
- 2 keer was het concept hotspot van de week op Radio538
- 0 mensen zijn onwel afgevoerd

De organisatie is altijd in handen geweest van Forces of Dance (van 1997 tot 2005 was dit Dark Forces) en deze heeft hier een flinke reputatie opgebouwd. De Hells Angels van Harlingen waren de gastheren en het is op zijn plaats om te stellen dat dit boven gemiddeld goed gebeurde en dit zal menig iemand zeer zeker beamen.

Iedereen zal ook ongetwijfeld alle commotie rondom de Hells Angels gezien of gehoord hebben. Uit dit proces is landelijke vrijspraak geweest maar in Harlingen zijn daar zeker nog sporen van te vinden. Waar bijvoorbeeld bij het festival van Forces of Dance, “Audio Shock” in Leeuwarden wat plaats bood aan zo’n 5000 bezoekers, geen politieman te bespeuren was, waren er bij Illegal Vibes XL, wat plaats bood aan zo’n 2000 bezoekers temminste 6 politie mensen. Arno van Emmen van de Hells Angels Northcoast zegt hierover:

“Het is duidelijk een manier om ons te treiteren waar wij als club totaal niet op zitten te wachten. Het rondneuzen in ons clubhuis en de mensen op een overijverige manier fouilleren vinden wij ronduit vernederend. Dit heeft ons in samen spraak met Forces of Dance doen besluiten de stekker er uit te trekken, wij hebben hier geen zin meer in dat ons clubhuis als ontmoeting plaats van justitie wordt gebruikt.”

Tino Schurer, managing director bij Forces of Dance wil er het volgende over kwijt:

“Ik begrijp hun standpunt en respecteer hun menig. Ook wij worden niet blij van de negatieve vibe, die mijn inziens op het feest wordt mee gegeven. De mensen komen er om te feesten en plezier te hebben, dan vind ik het ongepast dat er politiemensen in uniform door de zaal lopen. Dit is gelukkig op de laatste XL editie gelukkig niet gebeurd. Het heeft ook wel iets ironisch om op deze manier op het hoogtepunt met Illegal Vibes te stoppen, al moet ik zeggen dat ik met pijn in mijn hart afscheid ga nemen van “onze” geliefde loods.”

Gelukkig gaat dit stukje noordelijke dance cultuur niet als een nachtkaarsje uit maar met een overdonderende laatste editie “ The Final”.
Op 6 september zullen maar liefst 20 dj’s zullen een laatste keer het brute geweld op de Oostpoort loslaten om hun respect te tonen aan alle trouwe IV bezoekers door de jaren heen. De meeste act waren al eens eerder te zien op IV, ook zij zullen natuurlijk op eigen gepaste wijze afscheid nemen van het Angels Place en garant staan voor een stevig portie vuurwerk! Van 12 uur ’s middags tot 0.00 ’s avonds zullen de volgende dj’s act de precance geven:

Angels Place:

Promo
Neophyte
Evil Activities
Paul Elstak
Simon Underground
Bionic
Thrillseekers
Defendor
Fetamin
Elite Forces

Memorial area:

Showtek
Beholder
Thilo
Evanti
Max Enforcer
Justino
North Stylerzz
Wicked Dj Team
Beat Providers
Abyss


Website:
De website en de trailer van Illegal Vibes staan inmiddels online en zijn op www.illegalvibes.nl te bekijken.

Kaartverkoop:
De e-ticket verkoop startte op 15 juli op de website van Forces of Dance en bedraagt € 22,50. De eerste 100 e-tickets worden beloond met een “Limited Edition” t-shirt van Illegal Vibes.

Op=Op!
De verwachting is dat deze editie snel zal uitverkopen en er is helaas maar plaats voor een beperkt aantal bezoekers. Zorg dat je er op tijd bij bent om geen teleurstellingen te hebben deze memorabele dag te moeten missen.

May the Forces be with you

Forces of Dance

maandag 21 juli 2008

1893 x gelezen